Nasi speciaal:

Voor 6 personen

 

Ingrediënten voor de nasi:

2 kopjes zilvervliesrijst

2 kopjes witte rijst

4 - 6 kippenpootjes

7 eetlepels zoute ketjap (black soysaus/ketjap manis)

5 eetlepels zoete marinade (helen marinade)

250 gram kipfilet

2 maggiblokjes

5 teentjes knoflook

3 takjes selderij

1 grote ui

100 gram taugé

4 eetlepels olie

1 theelepel witte/zwarte peper

1 theelepel geraspte gember

1/2 kopje water

bakpapier

 

Benodigdheden garnering:

2 eieren

2 rijpe bakbananen

2 eetlepels olie

4 tomaten

1 eetlepel azijn

1 komkommer

1 theelepel zoetstof

peper

 

Bereidingswijze

Doe de 2 rijstsoorten in een zeef en was de rijst. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. Laat de rijst afkoelen.

Neem het vel van de kippenpootjes. Doe de kippenpootjes met 2 eetlepels van de zoute ketjap en 2 eetlepels van de zoete marinade in een schaal. Laat de kip 1 uur afgedekt in de koelkast marineren.

Warm de oven voor op 180 gr C. Doe een vel bakpapier in een vuurvaste ovenschaal. Leg op het bakpapier de kippenpootjes . Laat ze in 45 minuten gaar worden.

Breng de kipfilet met 1 van de maggiblokjes, 1 teentje knoflook en 1 takje selderij aan de kook en kook de kipfilet in 20 minuten gaar.

Pluis de kipfilet fijn of snijd de kip in kleine stukjes.

Maak de ui schoon en snijd hem in snippers. Pers de 4 teentjes knoflook en hou het apart. Was de selderij en snij deze in stukjes leg het ook apart in een kommetje.

Was de taugé en laat dit goed uitlekken.

Verwarm olie in een wok en fruit de ui en knoflook hierin glazig.

Voeg de kipfilet toe en bak even mee. Voeg na 1 minuutje de rest van de zoute ketjap, de helen marinade, de gember, de peper, 1/2 kopje water en 1 maggiblokje toe en blijf roeren in de wok. Als het goed is krijg je nu een mooie hoeveelheid jus in je wok. Laat dit ongeveer 3 minuten sudderen.

Haal de helft van dit mengsel uit de wok en leg dat even opzij in een kom. Nu gaat u beetje bij beetje de afgekoelde rijst in de wok scheppen en goed blijven omroeren. De rijst moet een mooie egale bruine kleur krijgen. Schenk op het laatst de aparte kom met jus erbij en de taugé. Warm het onder goed omroeren door, het liefst met 1 lepel in elke hand. Meng op het laatst de rest van de selderij door de nasi.

Klop de eieren met een snufje zout los. Bestrijk een koekenpan met een beetje olie en bak hierin 1 of 2 omeletjes. Snijd de omeletjes in dunne reepjes.

Schil de bananen en snijd ze in schuine plakken. Verhit de 2 eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de plakken banaan mooi bruin. Schep de plakken banaan uit de pan en laat ze op een laag keukenpapier uitlekken.

Was de tomaten en snijd ze in plakjes. Besprenkel de tomaten met azijn en een snufje zout.

Schil de komkommer en schaaf hem in dunne plakken. Doe de komkommer in een kom. Meng een klein beetje koud water, azijn, zout, zoetstof en peper naar smaak door elkaar. Giet dit over de komkommer.

Schep de nasi op borden en garneer met reepjes omelet, plakjes tomaat en komkommer en wat bakbanaan. Geef er een kippenpootje bij.

 

Tips

• Het vel van de kip bevat veel en verkeerd vet. Neem daarom altijd het vel van de kip.

• Maggiblokjes bevatten veel zout. Gebruik daarom geen extra zout in het gerecht.

• Bak de bakbananen in een beetje olie. Het is dan veel minder vet en net zo lekker.

Hindoestaanse keuken
Hindoestaanse keuken - Nasi speciaalNasi speciaalPopulair rijstgerecht met kip, groente en bakbanaan. Bereid met minder vet.

Je kunt de kans op diabetes verkleinen! Doe de Diabetes Risicotest